top of page

Κερατόκωνος - Αντιμετώπιση

 

 

Ο Κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση, που ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία και  σταματά να εξελίσσεται στην ηλικία των 35-40 ετών.

Συνήθως δεν έχει σχέση με την κληρονομικότητα, εκτός σπανίων περιπτώσεων.Τα αρχικά συμπτώματα της πάθησης είναι η εμφάνιση Αστιγματισμού και η συχνή αλλαγή των γυαλιών.

Η πάθηση ξεκινά με την εξασθένιση των κολλαγόνων ινών του Κερατοειδή σε συγκεκριμένη περιοχή με αποτέλεσμα να αρχίσει να προβάλλει ο Κερατοειδής προς τα εμπρός

Η αιτιολογία της πάθησης παραμένει άγνωστη.   

Όσο εξελίσσεται η πάθηση, τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται καλή όραση με γυαλιά.
Ο ρυθμός εξέλιξης του Κερατόκωνου δεν είναι ο ίδιος σε όλους τους ασθενείς.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί οτι εξελίσσετε, θα πρέπει ο  ασθενής το ταχύτερο να υποβληθεί σε Cross Linking, ούτως ώστε να αποτρέψει την επιδείνωση της όρασης του. Το όφελος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η σταθεροποίηση του Κερατόκωνου με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.

Η πλέον απαραίτητη εξεταστική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του Κερατόκωνου ακόμη και όταν είναι σε υποκλινική μορφή, χωρίς εμφανή συμπτώματα από την όραση, γίνεται μόνον με την Υψομετρική Τοπογραφία του Κερατοειδούς. 

Τεχνική 

Γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων κάτω από άψογες χειρουργικές συνθήκες. Αρχικά ενσταλάζεται στον Κερατοειδή Ριβοφλαβίνη που είναι βιταμίνη Β2. Όταν διαποτισθεί πλήρως ο Κερατοειδής, στη συνέχεια με μιά ειδική συσκευή που παράγει Υπεριώδη ακτινοβολία ενεργοποιείται η Ριβοφλαβίνη.

Η ενεργοποίηση της Ριβοφλαβίνης διασυνδέει και ενισχύει τις ίνες κολλαγόνου μεταξύ τους ισχυροποιώντας τον Κερατοειδή αναστέλλοντας έτσι την εξέλιξη του Κερατόκωνου.

Ανάρρωση 
Τα μετεγχειρητικά ενοχλήματα είναι μηδαμινά. 
Για την προστασία του τραύματος από επιμολύνσεις αμέσως μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας πολύ λεπτός φακός επαφής παρατεταμένης χρήσης, που αφαιρείται μετά την επούλωση του τραύματος ενώ ταυτόχρονα χορηγείται αντιβίωση σε σταγόνες. 
Οι προφυλάξεις και η αποχή από κάθε είδους δραστηριότητα δε διαρκεί πάνω από 3-4 μέρες.
Η μέθοδος έχει ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο και εφαρμόζεται πλέον μαζικά και σε παγκόσμια κλίμακα με πολύ καλά αποτελέσματα από το 2003.
Στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο iLaser πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι επεμβάσεις με το ίδιο μηχάνημα που χρησιμοποιεί και ο πατέρας της μεθόδου T. Seiler στη Ζυρίχη της Ελβετίας. 

Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο Κερατόκωνος και υποβληθεί ο πάσχων σε θεραπεία cross-linking τόσο το καλύτερο, διότι έτσι σταθεροποιείται η όραση στο στάδιο που βρίσκεται αποφεύγοντας κάθε μελλοντική επιδείνωση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αρκετά άτομα που υποβλήθηκαν στη θεραπεία αυτή, μετά από μερικά χρόνια διαπιστώθηκε μερική υποχώρηση του προυπάρχοντα Κερατόκωνου.

keratoconus_edited.jpg
nih_150506_corneal_cross_linking_800x600
images_edited.jpg
bottom of page